Warning: Undefined variable $submit in /home1/xnngbrbg/xn--mgbx5dul.com/search.php on line 220
Warning: Undefined variable $searchenjine in /home1/xnngbrbg/xn--mgbx5dul.com/search.php on line 220
Warning: Undefined variable $submited in /home1/xnngbrbg/xn--mgbx5dul.com/search.php on line 220
Warning: Undefined variable $submited in /home1/xnngbrbg/xn--mgbx5dul.com/search.php on line 226
Warning: Undefined variable $searchenjine in /home1/xnngbrbg/xn--mgbx5dul.com/search.php on line 228
تعداد نتایج: ۳ | عبارت جستجو: تخلّص |
1 - اهمیت تخلّص در ادبیات فارسی تخلّص اسمی است که شاعر آن را در شعر خود میآورد و آن اسم بر او دلالت میکند. وقتی این واژه وارد زبان فارسی شد، شاعران ایرانی آن را به معنای دقیق و ادبی بهکار برده، به اصطلاح ادبی تبدیل کردند. دارای نام شاعر (و با اغماض تخلّص) است:
منم آن شیر گله منم آن پیل یله
نام من بهرام گور کنیتم بوجبله
(رک. صفا، 1371: 1/ 170)
بیشتر شاعران ادبیات فارسی- چه دارای دیوان و چه بیدیوان- برای تخلّص اهمیت قائل بودند؛ به گونهای که حدود نود درصد آنان از عصر رودکی تا به امروز لقب کد مطلب: 1994 - تاریخ انتشار: 07:16 - 1402/09/04 به روایت سید علی میرافضلی 2 - ویرانی ما؛ رباعی از صافی اصفهانی حدود ۲۵۰ سال پیش، شاعری گمنام از سادات موسوی اصفهان، به نام میرزا جعفر، متخلّص به صافی، از وضعیتی سخن گفته که کشور ما هنوز از آن رها نشده است: جمعی که آبادی خود را در ویران کردنِ دیگران میدانند و تمشیّت همۀ کارها نیز در دستِ آنهاست.
به نام میرزا جعفر، متخلّص به صافی، از وضعیتی سخن گفته که کشور ما هنوز از آن رها نشده است: جمعی که آبادی خود را در ویران کردنِ دیگران میدانند و تمشیّت همۀ کارها نیز در دستِ آنهاست.
هر چند رباعی فارسی در دورۀ بازگشت ادبی، از آن شکوهِ دیرین خود فاصله گرفت و در کد مطلب: 1239 - تاریخ انتشار: 13:40 - 1400/08/10 3 - قبای هَجویّهسُرایی، بر قامت نیّر تبریزی عمیدالدّین میرزا محمّدتقیّ بن محمّد بن حسین حسینی تبریزی، معروف به حجّةالإسلام و متخلّص به نیّر و عمید (درگذشتهٔ ۱۳۱۲ ه ق) از ادبای مهمّ شیعه است. وی را به خاطر سرودن چند منظومهٔ بلند در عرصهٔ هزل و هجو، باید از طلایهداران هجوسرایی در تاریخ ادبیّات شیعی قلمداد کرد.
هجویّهٔ او، مثنویِ عربیِ بلندی به نام فَسوة الفَصیل یا الفیّهٔ عینکی است. این منظومه در حدود هزار بیت بوده و محتوای آن، مطایبه، هزل و هجو جمعی از دانشمندان است. بنا به گزارش محمّدعلی تربیت، نیّر این منظومه را با همراهی و مدد میرزا محمّد طسوجی - معروف به کد مطلب: 1226 - تاریخ انتشار: 11:44 - 1400/08/05 |